Att bygga ett energieffektivt hotell
- Utgivare: Belok
- År: 2018
- Författare: Kajsa Andersson, Rikard Sjöqvist
- Typ: Rapport
Hotell är en byggnadskategori som traditionellt sett är en stor energianvändare. Många av hotellbyggnaderna är äldre och uppförda innan 1940-talet, men även i nyare byggnader används mycket energi. Ofta inhyser hotellen restaurang med storkök och dessa lokaler är ännu större energianvändare. Enligt databasen HEFTIG uppgår total energianvändning för ”hotell och restaurang” i snitt till ca 306 kWh/m2,år inklusive verksamhetsenergi, medan rikssnittet för lokalfastigheter ligger på ca 194 kWh/m2, år.
I detta projekt följs byggherren Midroc Property Development AB i projekteringen av ett nytt hotell, Clarion Hotell SeaU Helsingborg, som uppförs i Helsingborg. Målet är att fånga upp och dokumentera beslut som tas och detaljer som är avgörande för hotellets slutliga energianvändning.
Ladda ner rapporten här