Evenemang

Nytt grepp på effektdimensionering av storkök

Datum: 23 mars 2023 - 23 mars 2023
Plats:Digitalt via Teams

STUNS tillsammans med Relivs bjuder in till ett informationsseminarium där erfarenheter och delresultat från projektet Flex-o-mat presenteras. 

Agenda

Kl 14:00 Senaste inom Flex-o-mat hos Stuns och Uppsala kommun samt Relivsnätverket
Fredrik Björklund (Stuns), Sandra Harbom (Uppsala kommun) och Josep Termens (CIT Renergy) 

Kl. 14:15 Dimensionering av service till storkök: hur många kablar behövs egentligen?
Fredrik Björklund (Stuns), Micael Östlund (Skolfastigheter Uppsala), Fredrik Viderud (SISAB), Christoffer Alm (CIT Renergy)

ca kl. 15:00 Erfarenheter kring installation samt arbete i ett kök med effektstyrning.
Fredrik Björklund (Stuns), Micael Östlund (Skolfastigheter Uppsala), Sandra Harbom (Uppsala kommun)

Flex-o-Mat är ett projekt som drivs av STUNS i Uppsala där fastighetsägare och skolköksverksamheter samarbetar för att på olika sätt jämna ut effektanvändningen i storkök. Här kan du läsa mer om projektet och ta del av de mätningar som utförts.

I projektet har man kunnat visa att den framdragna elservicen till storköken ofta är grovt överdimensionerad, i vissa kök där man börjat arbeta med effektutjämning är toppeffekten inte i närheten av den effekt som storköket dimensionerats för. Det finns därmed en stor potential att både minska effektuttag och framdragen elservice till storköken. I dagens läge där effekt både är dyrt och en ren bristvara är detta ett område som behöver lyftas och uppmärksammas mer.

Under förmiddagen den 23:e mars (11.00 – 11.45) kommer även Flex-o-Mat även att presenteras på Sweden Innovation Days. Här finns mer information.

Vi samverkar med