Projektet ”Fuel identification – Verifierad bränsleanvändning inom tunga vägtransporter” syftade till att lägga grunden till en standardiserad lösning för spårbar tankning av förnybara drivmedel i fordon, med fokus på tunga lastbilar.
Övergången till fossilfria transporter kommer troligtvis inte att kunna genomföras enbart genom elektrifiering, utan det kommer att finnas en del av lastbilsflottan kvar som kör på flytande (eller gasformiga) drivmedel. Dessa drivmedel måste då vara verifierbara för sin klimatprestanda (CO2-neutrala bränslen) och det krävs spårbarhet som säkerställer att fordonen faktiskt använder dessa bränslen (och inte kör på fossila alternativ).
Under projektet genomfördes en litteraturstudie och två öppna workshops med experter på tunga transporter och drivmedel.
Projektet visar att de gångbara och tillgängliga teknologierna kan indelas i tre huvudsakliga kategorier:
Fysiska sensorer, som direkt mäter bränslets egenskaper och på så vis kan detektera skillnader mellan olika drivmedel.
Smarta detektorer, i vilka sensorer som redan finns i fordonet används för att efter en initial mappning mäta olika bränslens egenskaper.
Digitala tvillingar, där hela ekosystemet för tankning, inklusive bensinstationer, fordon, betalningssystem och leveranskedjor kan replikeras.
Även märkning av bränslen undersöktes, men ansågs inte ändamålsenligt.
Analysen visar att lösningar redan existerar i praktiken, men att det också finns utmaningar, som kostnad och svårighet att eftermontera fysiska sensorer i den befintliga fordonsflottan. För smarta detektorer och digitala tvillingar krävs komplicerad modellering och tillgång till stora mängder träningsdata. För alla betraktade lösningar är dessutom frågan om datahantering och -ägarskap central och måste undersökas noggrant.
Projektgruppen bestod av CIT Renergys Matthias Schmitz (projektledare), Fredrik Hildor och Pontus Bokinge samt projektmedlemmar från Chalmers Industriteknik, Göteborgs Universitet och Chalmers.
En expertgrupp bestående av representanter från Neste, Volvo Trucks Technology, Scania, Biofuel Express, Colabit och Consat var knuten till projektet.
Projektet finansierades av Trafikverket inom ramen för Triple F – Fossil Free Freight med in-kind från expertgruppen.
Läs mer om projektet och ta del av slutrapporten på Triple F:s webbplats.
Kontakt
Vill du veta mer om projektet? Kontakta Matthias!
Matthias Schmitz
073-681 88 68
matthias.schmitz@chalmersindustriteknik.se