Energigemenskaper – förutsättningar och möjligheter

Genom att få byggnader att samspela och dela energi i en energigemenskap kan effektbehovet inom gemenskapen minskas samtidigt som energigemenskapen kan bidra till uppbyggnad av kapacitet och ökad flexibilitet. Men för att göra detta praktiskt är det flera aktörer som behöver samverka och flera olika aktörers intressen behöver beaktas för att undvika suboptimering.

Just nu förändras energisystemet, där det ökade inslaget av lokal förnybar intermittent elproduktion är en bidragande faktor. Det innebär ett större behov av samverkan mellan olika aktörer jämfört med hur det har sett ut historiskt. En del i systemförändringen är utvecklingen av så kallade energigemenskaper.

I februari 2024 fick Energimyndigheten i uppdrag av regeringen att utreda förutsättningarna för att bilda och bedriva verksamhet i gemenskaper för förnybar energi och medborgarenergigemenskaper samt huruvida det behövs ytterligare insatser för att främja sådana gemenskaper. Under våren 2024 genomförde Belok* och Bebo tillsammans utredningen Energigemenskaper – förutsättningar och möjligheter. Syftet med utredningen var att främja och möjliggöra utvecklingen av energigemenskaper genom att föreslå främjandeåtgärder utifrån olika aktörsperspektiv. Målet var att ta fram ett underlag innehållande förslag till främjandeinsatser inklusive förslag till ramverk för aktörssamverkan som baseras dels på olika fastighetsägares perspektiv, dels på olika elnätsägares perspektiv.

Den sammanfattande slutsatsen från utredningen är att det finns flera möjliga främjandeåtgärder att genomföra, men också att det är ett antal förutsättningar som behöver finnas på plats för att möjliggöra ett fungerande ramverk för aktörssamverkan mellan fastighetsbolag och elnätsbolag.

Uppdraget genomfördes av Mette Lager och Maria Jangsten från CIT Renergy samt Martin Warneryd från RISE. Ta del av rapporten på Beloks webbplats.

* Nätverket Belok är ett av flera nätverk för energieffektivisering som Energimyndigheten finansierar och koordineras av CIT Renergy. Läs om behovsägarnätverket Belok.

BeBo (Beställargrupp Bostäder) är Energimyndighetens nätverk för energieffektiva flerbostadshus. Läs mer om Bebo.

Kontakt

Vill du veta mer om rapporten eller energigemenskaper i allmänhet? Kontakta oss!
Mette Lager
Mette Lager 079-359 58 32 mette.lager@chalmersindustriteknik.se
Maria Jangsten
Maria Jangsten 072-378 07 75 maria.jangsten@chalmersindustriteknik.se

Vi samverkar med