Evenemang

Seminarium: Energilagring för industrin

Datum: 3 december 2024
Plats: Stockholm, Clarion Sign
Tid: 12.00-17:00

Arrangörer: Energimyndigheten och CIT Renergy
Målgrupp: Intressenter inom industri, forskning, institut och myndigheter
Tid: Tisdag 3 december 2024, kl 12.00-17.00 (inklusive lunch)
Plats: Stockholm, Clarion Sign, Norra Bantorget
OBS! Endast deltagande på plats – inte online.
Moderator: Elin Svensson, CIT Renergy AB
Språk: Svenska
Anmälan: Senast 18 november

Seminariet är avgiftsfritt. För att undvika matsvinn är det viktigt att meddela om du inte deltar i lunchen.

Fullständigt program publiceras inom kort.

Seminariet anordnas av Energimyndigheten som en del av den svenska verksamheten inom IETS TCP (Industrial Energy-Related Technologies and Systems), som är ett av samarbetsområdena inom IEA (International Energy Agency).

Bakgrund
Industrins klimat- och energiomställning, med kraftig elektrifiering och nya sektorskopplingar, gör att nya former av energilagring och balanseringsmöjligheter blir allt viktigare. I takt med att beroendet av variabel, förnybar el blir större, samtidigt som energi inte längre enkelt kan lagras i (fossila) bränslen, uppstår ett behov av att kunna lagra energi i andra former (till exempel i batterier, vätgaslager, värmelager, eller andra energibärare med förnybart ursprung). Möjligheterna och kostnaderna för energilagring behöver dock ställas emot alternativet att i stället anpassa driften i de industriella processerna efter tillgången på el och/eller prissignaler på elmarknaden.

Innehåll
Det här seminariet handlar om energilagring utifrån ett industriperspektiv. Det innebär att fokus kommer att vara på energilagringslösningar som tydligt bidrar till industrins konkurrenskraft. Exempel från olika industrisektorer och studier kring olika typer av energilagringsmöjligheteter kommer att presenteras och diskuteras.

Under seminariet kommer erfarenheter och lärdomar från tidigare och pågående projekt presenteras. Exempel hämtas från forsknings- och industriprojekt som täcker in flera olika branscher.

Seminariet genomförs som en del av en seminarieserie för svenskt nätverkande och kunskapsspridning kopplat till IEAs tekniksamarbete IETS TCP (Industrial Energy-Related Technologies and Systems). Frågor om energilagring och balansering utgör en viktig del av arbetet inom IETS TCP, bland annat inom Task XIX ”Electrification in Industry”, Task XXII ”Climate Resilience and Energy Adaptation in Industry under Uncertainty” och Task XV ”Industrial Excess Heat Recovery”.

Syfte
Syftet med det här seminariet är bland annat att identifiera möjligheter till ökat nätverkande och erfarenhetsutbyte mellan forskare, industri och myndigheter inom det här området i Sverige och att undersöka intresset för svenskt deltagande kring lagringsfrågor i det internationella IETS-arbetet.

Välkommen!

Ann-Britt Elenius, Energimyndigheten
Elin Svensson CIT Renergy
Thore Berntsson, CIT Renergy

Kontakt

Kontakta oss för mer info om seminarieserien!
Elin Svensson 070-305 83 52 elin.svensson@chalmersindustriteknik.se
Thore Berntsson 070-308 80 09 thore.berntsson@chalmersindustriteknik.se

Vi samverkar med